Chutný pokrm ze zelí pro ty, kteří nevědí, co vařit příště| Chutný TV

Chutný pokrm ze zelí pro ty, kteří nevědí, co vařit příště| Chutný TV

Suroviny:
1 kg zelí
800 g mletého masa
500 g brambor
3 cibule
5 vejce
120 ml mléka
50 g zakysané smetany
½ čajové lžičky soli
½ čajové lžičky černého pepře
½ čajové lžičky mleté sladké papriky
10 g kopru
2 polévkové lžíce rostlinného oleje


1) Nasekanou cibuli dáme smažit na rozpálený olej 2 polévkové lžíce / 3 ks
2) Když změkne, přidáme mleté maso a zamícháme 800 g
3) Maso smažíme několik minut
4) Osolíme 1/2 čajové lžičky
5) Opepříme 1/2 čajové lžičky
6) A okořeníme sladkou paprikou 1/2 čajové lžičky
7) Smažíme na středním ohni, dokud maso není hotové
8) Oloupeme brambory a nastrouháme je nahrubo 500 g
9) A brambory přimícháme do masové směsi
10) Omyjeme zelí, odkrojíme spodní část a položíme ho na talíř
1 kg
11) DÁME DO MIKROVLNNÉ TROUBY NA 5-6 MIN
12) Poté odstraníme 5-6 listů, dáme znovu do mikrovlnné trouby, následně znovu sundáme listy a opakujeme, dokud neodstraníme všechny
13) Takto listy zůstanou pružné a půjdou lehce sundat z hlávky
14) Nádobu na pečení o průměru 28 cm vymažeme olejem a celé její dno vyložíme listy zelí
15) Poté ho poklademe půlkou směsi masa a brambor, kterou rovnoměrně rozprostřeme
16) Připravíme si zálivku, kterou vše propojíme: v míse vyšleháme vejce 5 ks
17) Zalijeme mlékem 120 ml
18) Dobře rozmícháme metlou
19) Polovinu nalijeme na maso
20) A přikryjeme druhou vrstvou zelných listů
21) Následuje zbytek masové směsi a zbývající zálivka
22) Vytvoříme poslední vrstvu zelných listů, které pokládáme směrem od krajů do středu
23) Celý povrch zalijeme zakysanou smetanou 50 g
24) PEČEME NA 180 °C po dobu 1 H