Jablečný koláč s krémem ze zkaramelizovaného cukru - dezert, který si získal miliony lidí| Chutný TV

Jablečný koláč s krémem ze zkaramelizovaného cukru - dezert, který si získal miliony lidí| Chutný TV

Suroviny:

10 polévkových lžic cukru (na sirup)

Na krém:

8 velkých vajec

1 l mléka

200 g cukru

20 g vanilkového cukru

6 jablek

50 ml vody

20 g másla

1 čajová lžíce mleté skořice

Na dortový korpus:

4 vejce

40 g cukru

25 g mouky

15 g kakaa

Rozpustíme si cukr 10 polévkových lžic
A nalijeme ho do žáruvzdorné formy o průměru 22cm
Její strany obalíme sirupem tak, že formou budeme otáčet
NECHÁME VYCHLADNOUT
Jablka oloupeme, odstraníme z nich jádřince a nakrájíme je na velké kostky 6 kusů
Jablka osmahneme na pánvi s máslem 20 g
Přidáme vodu 50 ml
Promícháme metlou
Přisypeme skořici a vaříme, dokud jablka nezměknou (neměla by se ale rozpadat)
Opatrně promícháme, abychom nerozmačkali jablka
Uvařená jablka dáme do formy se ztuhnutým cukrem
Připravíme si krém: do mísy dáme vejce, cukr a vanilkový cukr 8 kusů / 200 g / 20g
Mícháme, dokud se objem směsi neztrojnásobí (přibližně 10 minut)
Poté přilijeme mléko 1 l
A trochu promícháme
Celou směs nalijeme na jablka
PEČEME NA 180 °C po dobu 40 MIN
Připravíme si korpus: do mísy si dáme vaječné bílky 4 kusy
Přidáme cukr 40 g
Mícháme, dokud nevznikne lesklá a tuhá hmota
Přidáme žloutky 4 kusy
Dobře rozmícháme
Mezitím si smícháme mouku a kakao 25 g / 15 g
Výslednou směs nalijeme do hmoty z vajec
Jemně promícháme metlou tak, aby nevznikala pěna
Těsto na korpus nalijeme do formy s krémem a uhladíme ho
PEČEME NA 180 °C po dobu 40 MIN
Koláč necháme zcela vychladnout při pokojové teplotě a poté dáme chladit
DÁME CHLADIT na 4 H