Krantz s ořechy! Tohle je jeden z nejlepších domácích dortů.| Chutný TV
Krantz s ořechy! Tohle je jeden z nejlepších domácích dortů.| Chutný TV
Suroviny:
Na dortový korpus:
8 vajec
100 g cukru
80 g mouky
100 g nasekaných vlašských ořechů
1 balení kypřícího prášku
Karamel:
200 g cukru
50 g másla
Krém:
4 vaječných žloutků
200 g cukru
1 balení vanilkového cukru
400 ml mléka
40 g mouky
220 g másla
1. Připravíme si korpus na dort: vyšleháme vaječné bílky 8 kusů
2. Přidáme cukr a pokračujeme ve šlehání 100 g
3. Poté postupně přidáváme žloutky a mícháme, dokud se všechny suroviny nespojí 8 kusů
4. Do další mísy prosejeme mouku a přidáme kypřící prášek 80 g / 1 balení
5. Přisypeme nasekané vlašské ořechy 100 g
6. Vše trochu promícháme
7. Směs přidáme do mísy s vejci
8. Dobře promícháme metlou
9. Směs nalijeme na pekáč (23x30 cm) vyložený pečícím papírem
10. Těsto rozprostřeme stěrkou
11. PEČEME NA 180 °C / 25 MIN
12. Vychladlý korpus horizontálně rozkrojíme napůl
13. Sestavíme dort: první půlku korpusu položíme na talíř
14. Připravíme karamelovou polevu: do malé pánve dáme cukr a na mírném ohni ho zkaramelizujeme 200 g
15. Až zezlátne, pánev sundáme z plotny
16. Přidáme máslo 50 g
17. Mícháme, dokud se obě suroviny nespojí
18. Karamelovou polevu dáme do dávkovače a pokryjeme s ní celý povrch korpusu
19. Dobře uhladíme
20. Připravíme si krém: do mísy dáme cukr 200 g
21. Přidáme vanilkový cukr a vaječné žloutky 1 balení / 4 kusy
22. Dobře promícháme metlou
23. Přidáme studené mléko 100 ml
24. Znovu vše promícháme metlou
25. Přisypeme mouky a zamícháme 40 g
26. Směs dáme do hrnce se zbytkem mléka 300 ml
27. Za stálého míchání zahříváme, dokud směs nezhoustne
28. Krém přikryjeme potravinovou folií a necháme ho vychladnout
NECHÁME VYCHLADNOUT
30. Až krém vychladne, trochu ho promícháme
31. Poté přidáme změklé máslo a promícháme tak, aby vznikl jemný krém 220 g
32. Karamel pokryjeme polovinou krému a uhladíme
Na krém přiložíme druhou půlku korpusu
34. Pokryjeme ho zbytkem uvařeného krému a uhladíme stěrkou
35. Připravíme si sníh: v míse rozšleháme vaječné bílky 4 kusy
36. Postupně přidáváme cukr a přitom mícháme 220 g
37. Přidáme citronovou šťávu a nepřestáváme míchat 2 polévkové lžíce
38. Poté dáme mísu do vodní lázně a vaříme, dokud sníh neztuhne
39. Po celou dobu směs mícháme metlou
40. Následně dáme sníh na uvařený krém
41. Rovnoměrně rozetřeme stěrkou
42. Připravíme Krantz: do malého hrnce nasypeme cukr, dáme ho na mírný oheň a počkáme, až cukr zkaramelizuje 80 g
43. Přidáme nasekané vlašské ořechy 70 g
44. Dobře promícháme
45. Karamel dáme do pečící formy vymazané trochou oleje
46. Uhladíme stěrkou
47. DÁME VYCHLADIT
48. Poté ho poklepeme paličkou na maso
49. Kousky ozdobíme dort
50. DÁME CHLADIT NA 4 H
Suroviny:
Na dortový korpus:
8 vajec
100 g cukru
80 g mouky
100 g nasekaných vlašských ořechů
1 balení kypřícího prášku
Karamel:
200 g cukru
50 g másla
Krém:
4 vaječných žloutků
200 g cukru
1 balení vanilkového cukru
400 ml mléka
40 g mouky
220 g másla
1. Připravíme si korpus na dort: vyšleháme vaječné bílky 8 kusů
2. Přidáme cukr a pokračujeme ve šlehání 100 g
3. Poté postupně přidáváme žloutky a mícháme, dokud se všechny suroviny nespojí 8 kusů
4. Do další mísy prosejeme mouku a přidáme kypřící prášek 80 g / 1 balení
5. Přisypeme nasekané vlašské ořechy 100 g
6. Vše trochu promícháme
7. Směs přidáme do mísy s vejci
8. Dobře promícháme metlou
9. Směs nalijeme na pekáč (23x30 cm) vyložený pečícím papírem
10. Těsto rozprostřeme stěrkou
11. PEČEME NA 180 °C / 25 MIN
12. Vychladlý korpus horizontálně rozkrojíme napůl
13. Sestavíme dort: první půlku korpusu položíme na talíř
14. Připravíme karamelovou polevu: do malé pánve dáme cukr a na mírném ohni ho zkaramelizujeme 200 g
15. Až zezlátne, pánev sundáme z plotny
16. Přidáme máslo 50 g
17. Mícháme, dokud se obě suroviny nespojí
18. Karamelovou polevu dáme do dávkovače a pokryjeme s ní celý povrch korpusu
19. Dobře uhladíme
20. Připravíme si krém: do mísy dáme cukr 200 g
21. Přidáme vanilkový cukr a vaječné žloutky 1 balení / 4 kusy
22. Dobře promícháme metlou
23. Přidáme studené mléko 100 ml
24. Znovu vše promícháme metlou
25. Přisypeme mouky a zamícháme 40 g
26. Směs dáme do hrnce se zbytkem mléka 300 ml
27. Za stálého míchání zahříváme, dokud směs nezhoustne
28. Krém přikryjeme potravinovou folií a necháme ho vychladnout
NECHÁME VYCHLADNOUT
30. Až krém vychladne, trochu ho promícháme
31. Poté přidáme změklé máslo a promícháme tak, aby vznikl jemný krém 220 g
32. Karamel pokryjeme polovinou krému a uhladíme
Na krém přiložíme druhou půlku korpusu
34. Pokryjeme ho zbytkem uvařeného krému a uhladíme stěrkou
35. Připravíme si sníh: v míse rozšleháme vaječné bílky 4 kusy
36. Postupně přidáváme cukr a přitom mícháme 220 g
37. Přidáme citronovou šťávu a nepřestáváme míchat 2 polévkové lžíce
38. Poté dáme mísu do vodní lázně a vaříme, dokud sníh neztuhne
39. Po celou dobu směs mícháme metlou
40. Následně dáme sníh na uvařený krém
41. Rovnoměrně rozetřeme stěrkou
42. Připravíme Krantz: do malého hrnce nasypeme cukr, dáme ho na mírný oheň a počkáme, až cukr zkaramelizuje 80 g
43. Přidáme nasekané vlašské ořechy 70 g
44. Dobře promícháme
45. Karamel dáme do pečící formy vymazané trochou oleje
46. Uhladíme stěrkou
47. DÁME VYCHLADIT
48. Poté ho poklepeme paličkou na maso
49. Kousky ozdobíme dort
50. DÁME CHLADIT NA 4 H