Recept na nadýchané bramborové donuty - jsou totiž neskutečně chutné.| Chutný TV

Recept na nadýchané bramborové donuty - jsou totiž neskutečně chutné.| Chutný TV

Mléko 50 ml
Sušené droždí 7 g
Cukr 2 lžíce
Mouka 450 g
Vejce 2 ks
Rozpuštěné máslo 50 g
Sůl 1 čajová lžička
Strouhaná pomerančová kůra 1 ks
Mouka na pomoučení desky 100 g
Olej na smažení 700 ml
Cukr 50 g


1) Do mísy nalijeme mléko 50 ml
2) Přidáme sušené droždí 7 g
3) Přisypeme cukr a promícháme 2 lžíce
4) Poté mísu přikryjeme utěrkou
5) POČKÁME 10 MIN
6) Do velké mísy s prosetou moukou přidáme kvásek 450 g
7) Přidáme vejce 2 ks
8) Přilijeme rozpuštěné máslo 50 g
9) Osolíme a přisypeme strouhanou pomerančovou kůru 1 čajová lžička / 1 ks
10) Mezitím si rozmačkáme uvařené brambory na jemné pyré 400 g
11) Brambory přidáme do mísy s moukou a lehce promícháme
12) Poté rukama uhněteme jemné a pružné těsto
13) Přikryjeme ho utěrkou
14) DÁME KYNOUT NA 1 HODINU
15) Těsto přendáme na pomoučněnou pracovní desku a prohněteme ho
16) Rozkrájíme ho na několik stejných dílů a vytvarujeme z nich kuličky
17) Kuličky rozválíme na válečky, spojíme jejich konce a vytvoříme tak donuty
18) Těsto na donuty necháme 20 minut kynout, poté by měly mít dvojnásobný objem
19) V hrnci na středním ohni rozpálíme olej a smažíme donuty po třech kusech najednou 700 ml
20) Smažíme je vždy 2 -3 minuty po každé straně tak, aby zezlátly
21) Donuty přendáme na papírovou utěrku, abychom se zbavili přebytečného oleje a obalíme je v cukru