Šťavnatý dezert, který ocení každý, kdo ho ochutná – jablečný štrůdl! | Chutný TV

Šťavnatý dezert, který ocení každý, kdo ho ochutná – jablečný štrůdl! | Chutný TV

Suroviny:
Na těsto:
250 ml vody
1 špetka soli
20 ml jablečného octa
30 ml oleje
500 g mouky
Na náplň:
4 středně velká jablka
3 polévkové lžíce strouhanky
80 g másla
100 g cukru
šťáva z ½ citronu
1 čajová lžička mleté skořice
100 g rozinek
50 ml horké vody
20 g rozpuštěného másla na pomazání
20 g moučkového cukru na ozdobu

1. Připravíme si těsto: mouku prosejeme do mísy a uprostřed uděláme malý důlek 500 g
2. Přilijeme horkou vodu 250 ml
3. Přidáme olej a jablečný ocet 30 ml / 20 ml
4. Nakonec přisypeme sůl a vše promícháme dřevěnou vařečkou 1 špetka
5. Poté uhněteme těsto, asi po 5 minutách by nám mělo vzniknout pružné a nelepivé těsto
6. POČKÁME 30 MIN
7. Těsto rozdělíme na 2 stejné díly
8. Vypracujeme je a přesuneme na jiný stůl
9. Těsto rozválíme na co nejtenčí plát, aby byl štrůdl pěkně křupavý 10. Okraje ještě roztáhneme rukama, které jsme si předem pomazali olejem
11. Jablka oškrábeme a rozkrájíme na kostičky 4 kus
12. Vložíme je do mísy
13. Přidáme cukr 100 g
14. Přilijeme citronovou šťávu ½ citronu
15. Mezitím zalijeme rozinky horkou vodou a necháme je 15 minut odstát, poté vodu slijeme 100 g / 50 ml
16. POČKÁME 15 MIN
17. Rozinky přidáme do mísy s jablky
18. Strouhanku osmahneme na másle 3 polévkové lžíce / 80 g
19. Výslednou směs přilijeme do mísy s ostatními ingrediencemi
20. Přidáme skořici 1 čajová lžička
21. Všechny suroviny promícháme
22. Náplň rozprostřeme rovnoměrně po celém těstě
23. Těsto zabalíme jako roládu a spojíme konce, vzniknou nám tak 2 rolky
24. Rolády vložíme na pekáč vyložený pečícím papírem
25. Pomažeme je rozpuštěným máslem 20 g
26. PEČEME NA 180 °C / 40 MIN
27. Až štrůdl zhnědne, vyndáme ho z trouby, aby se nevysušil, poté ho posypeme moučkovým cukrem 20 g