Tento dezert bude středem vaší hostiny – jahodová pěna! | Chutný TV

Tento dezert bude středem vaší hostiny – jahodová pěna! | Chutný TV

Vejce 3 ks
Cukr 75 g
Mandlová mouka 25 g
Sůl 1 špetka
PEČEME NA 180 °C / 15 MIN
Jahody 750 g
Jahody 250 g
Citronová šťáva 1 čajová lžička
Želatina v prášku/voda (počkáme 10 min) 30 g / 80 ml
Moučkový cukr 200 g
Vanilkové aroma 1 čajová lžička
Smetanový sýr 750 g
Smetana ke šlehání 33% 300 g
DÁME VYCHLADIT NA 12 HODIN (jahody na ozdobu 250 g)


1) Připravíme korpus: V míse mícháme vejce a cukr, dokud nevznikne hmota o dvojnásobném objemu 3 ks / 75 g
2) Do další mísy dáme bílou a mandlovou mouku 75 g/25 g
3) Přidáme sůl a trochu promícháme lžící 1 špetka
4) Směs z mouky přisypeme do hmoty z vajec a dobře smícháme metlou tak, aby se všechny suroviny spojily
5) Směs nalijeme do formy (o průměru 22 cm) vyložené pečícím papírem
6) PEČEME NA 180 °C / 15 MIN
7) Do velké mísy (o průměru 22 cm) vyložené potravinovou fólií dáme rozpůlené jahody (rozkrojenou stranou dolů) 750 g
8) Rozmístíme je tak, abychom pokryli celou plochu
9) Připravíme jahodovou pěnu: Do mísy dáme jahody a citronovou šťávu 250g / 1 lžíce
10) Ručním mixérem je rozmixujeme na pyré
11) Poté přidáme želatinu v prášku (želatinu smícháme se studenou vodou a počkáme 10 min, aby se nabobtnala, poté ji rozpustíme ve vodní lázni 30g /80ml
12) Dobře promícháme metlou
13) Do jahodového pyré přidáme moučkový cukr 200 g
14) Přilijeme vanilkové aroma a promícháme lžící 1 čajová lžička
15) Poté přidáme smetanový krém a promícháme stěrkou 750 g
16) V další míse mícháme smetanu ke šlehání 33%, dokud neztuhne 300 g
17) Postupně ji přidáváme do jahodové směsi a mícháme, aby vznikl nadýchaný krém
18) Všechen krém dáme do mísy s jahodami a uhladíme ho lžící
19) Nakonec na něj položíme korpus, přimáčkneme ho rukama tak, aby se spojil s krémem
20) DÁME VYCHLADIT NA 12 HODIN (ozdobíme jahodami 250 g)