Těsto na tažený závin - Roman Paulus

Štrúdl s jablky patří mezi nejoblíbenější moučníky české kuchyně. Připravit jej můžete z různých druhů těst – z listového, jogurtového, křehký nebo také tažený závin. Právě příprava tradičního taženého závinu však není úplně snadná.

Podívejte se na video Romana Pauluse a dozvíte se, jak tenké by těsto mělo být, jakým způsobem ho „táhnout” a jak správně štrúdl zavinout.

Těsto na tažený závin:

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky,
  • 200 ml vlažné vody,
  • 50 ml rostlinného oleje,
  • špetka soli,
  • máslo

Postup:

Do mísy vsypte mouku, přidejte vodu a olej a zadělejte těsto.

Rozdělte na dvě části a vypracujte bochánky, které přendejte na talíř s olejem. Těsto opět polijte olejem, zakryjte fólií a vložte na noc do lednice.

Na tažení těsta potřebujete vyvýšený podstavec a utěrku. Takto připravenou pracovní plochu posypte dostatečným množstvím mouky, položte na ní těsto, které opět posypte moukou a trochu rozválejte válečkem. Nejprve táhněte těsto dlaněmi, poté vytahujte těsto na pracovní ploše, až získáte požadovanou velikost a tloušťku.

Těsto pokapejte máslem a třetinu posypte strouhankou. Na strouhanku poklaďte oloupaná a na plátky nakrájená jablka, která ochuťte cukrem, tuzemákem, skořicí a citronovou šťávou. Můžete smíchat s rozinkami.
Pomocí utěrky těsto zarolujte, okraj pomažte máslem a slepte.

Pomocí utěrky přeložte štrúdl na vymazaný plech, potřete máslem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C 30 minut.