TOPINAMBURY, PRO DIABETIKY, NA SNÍŽENÍ KREVNÍHO TLAKU I CHOLESTERORU

Topinambury (Helianthus tuberosus ), nazývané též židovské brambory, původně pocházejí z Jižní Ameriky. U nás se ale dají bez problémů pěstovat. Snášejí zastíněná stanoviště a spokojí se s chudou půdou i drsným podhorským klimatem. Nevadí jim ani kruté mrazy, které bez pohromy přečkají a nevymrzají. Topinambur hlíznatý je vytrvalá rostlina, dorůstající do výšky až tří metrů. Na mohutném, někdy rozvětveném stonku s velkými celokrajnými listy, rozkvétají na podzim žluté květy. Pěstuje se pro hlízy podobné bramborám, které však mají nasládlou chuť. Barva slupek může být různá. Topinambury se řadí mezi první jarní zeleniny. Mohou nahradit na jaře netrpělivě očekávané ředkvičky. Nejchutnější jsou ale pozdě na podzim. Hlavní význam topinamburů spočívá v až 16 % obsahu inulinu (cukru), vhodném pro diabetiky, který snižuje hladinu krevního cukru. Topinambur je zelenina, kterou mohou lidé s cukrovkou bez obav jíst. Mají ale mnohem víc léčebných účinků a napomáhají ke snižování cholesterolu v krvi, regulaci krevního tlaku, zlepšování činnosti trávicí soustavy, ochrany jater a ledvin. Výrazné antistresové či detoxikační účinky byly vědecky prokázány. Hlízy topinamburu jsou bohatým zdrojem vlákniny, obsahují draslík, fosfor, vápník, hořčík a železo. Z hlíz připravujeme teplá i studená jídla. Omyjeme je, oškrábeme a namočíme do mírně okyselené vody, aby během přípravy nezčernaly. Mohou se vařit, dusit, opékat, zapékat, smažit, ale použít i syrové jako přísada do salátů. Při jejich přípravě je však dobré mít na paměti jejich nasládlou chuť s oříškovou příchutí.