Už jste někdy dělali profiterole? Nejjednodušší recept, který zaručeně zvládnete.| Chutný TV

Už jste někdy dělali profiterole? Nejjednodušší recept, který zaručeně zvládnete.| Chutný TV

Suroviny:
Na těsto:
125 ml mléka
125 ml vody
125 g másla
130 g mouky
1 polévková lžíce cukru
1 čajová lžička soli
5 velkých vajec
Na krém:
500 ml 30% smetany ke šlehání
70 g moučkového cukru
1 čajová lžička vanilkového aroma
2 polévkové lžíce moučkového cukru na ozdobu

1. Připravíme si těsto: Na pánev nalijeme 125 ml mléka
2. Přidáme 125 g rozpuštěného másla
3. Přidáme 1 polévkovou lžíci cukru
4. Přisypeme 1 čajovou lžičku soli
5. Přilijeme 125 ml vody
6. Rozehřejeme na mírném ohni a průběžně mícháme
7. Přidáme 130 g proseté mouky
8. Oheň snížíme na minimum a mícháme, dokud nevznikne těsto a neodlepí se od stran nádoby, poté mícháme ještě další 1-2 minuty
9. Těsto přemístíme do mísy
10. Postupně přidáváme vejce a přitom směs mícháme stěrkou, po přidání všech 5 vajec by nám mělo vzniknout homogenní těsto
11. Výsledné, trochu lepivé, těsto následně zpracujeme
12. Připravíme si plech o rozměrech 40 x 50 cm vyložený pečícím papírem a z těsta vytvarujeme malé kuličky, které pokládáme na plech v dostatečném rozestupu
13. Vlhkým ukazováčkem trochu zatlačíme na horní část koblížků, aby se při pečení nespálily
14. PEČEME 10 MINUT NA 200 °C
15. poté
16. SNÍŽÍME TEPLOTU NA 190 °C A PEČEME DALŠÍCH 20 MINUT
17. Profiterole sundáme z plechu, necháme 10 minut vychladnout a rozpůlíme je
18. Připravíme si krém: Do mísy nalijeme 500 ml 30% smetany ke šlehání
19. Přidáme 70 g moučkového cukru
20. Přidáme 1 čajovou lžičku vanilkového aroma
21. Mícháme, dokud směs neztuhne
22. Profiteroly naplníme krémem
23. Přikryjeme druhou půlkou kuličky a posypeme 2 polévkovými lžícemi moučkového cukru